BigMac

Apple’s design-firma Frogdesign arbejdede i midten af firserne på utallige koncepter, hvoraf kun ganske få så dagens lys. De endelige resultater, som vi almindelige brugere får at se er produkter af flere års idéer, skitser og prototyper. Nogle gange bliver store projekter helt droppet til fordel for andre og mere markedsvenlige produkter.

Ét af Frogdesign’s projekter efter den oprindelige Macintosh blev lanceret i 1984 var “BigMac”. Mange brugere var en smule skuffede over Macintosh’ens specifikationer når det kom til computerkraft og skærmstørrelse, så idéen med BigMac var at lave en alt-i-én computer til det proffesionelle marked. Maskinen skulle være udstyret med en 17″ farveskærm og masser af computerkraft.

Efterhånden som projektet skred frem udviklede BigMac sig til det man kaldte en “3M machine”, hvilket vil sige én million pixels på skærmen, én million instruktioner pr. sekund og én million byte (1 GByte) lagerplads. I 1984 var det altså en meget krafig maskine der var tale om når man tænker på Macintosh’en, der på ingen måde kunne måle sig med de specifikationer.

På grund af de store summer penge projektet krævede blev udviklingen afbrudt i midten af 1985. Faktisk fik Frogdesign kun penge til udviklingen indtil august 1984, men idéen levede videre som en sidebeskæftigelse i næsten et år. Her blev idéen med BigMac og dens lillebror BabyMac endelig droppet. I hvert fald i en periode.

Otte år efter BigMac-projektet blev lagt på hylden lancerede Apple en alt-i-én computer med en stor skærm. Maskinen fik navnet Macintosh LC 520 og blev en stor succes. Der var helt klart tale om en genoplivning af den gamle ide, som først nu var klar til at blive realiseret.

Det er svært at sige, om BigMac konceptet ville have været en endnu større succes, hvis den var blevet lanceret i 1986, som det oprindeligt var planlagt. Der er ingen tvivl om, at den ville have været velegnet til den grafiske industri, der havde stor behov for en maskine i stil med BigMac, men på grund af sine voldsomme specifikationer ville den nok have været for dyr.

Hvis man ser på BigMac’ens design vil man også bemærke, at den har en vis lighed med den gamle iMac, der først blev lanceret i 1998. iMac’en har, med sine 6 mio. solgte eksemplarer vist, at der var tale en meget god idé, så måske følte Apple bare ikke at tiden var rigtig til det tilbage i 1986.

Spor efter BigMac-konceptet kan også ses i andre af Apple’s modeller. Heriblandt blev der produceret en hel serie af computere i LC 520’erens kabinet og i 1998 så vi også en alt-i-én model af den populære G3. Fælles for iMac’en og G3’eren var at de var udstyret med en 15″ skærm. BigMac blev produceret i seks prototype-eksemplarer.