Macintosh SE

Macintosh SE blev introduceret sammen med Mac II i marts 1987. Den bar kodenavnene Aladdin og Chablis og var den første Mac udstyret med en blæser til nedkøling af processoren. Det var også første gang, at der var mulighed for intern harddisk og samtidig kørte den 15-20% hurtigere end forgængeren Macintosh Plus. Udgaven med harddisk kostede dengang 3.700 dollars, altså ca. 22.000 kr. I august 1989 kom SE’en med 1,4 mb-højkapacitets-diskdrev og i oktober 1990 blev den taget helt ud af produktion.

SE = System Expandable

I MacLab har vi taget det seriøst, at SE i Macintosh SE er en forkortelse af “System Expandable”. Forkortelsen hentyder altså til, at SE med bl.a. sin udvidelsesport og SCSI-stik kunne tilføjes utallige enheder så maskinen kunne tilpasses den opgave, man måtte ønske. Vi har derfor igennem tiderne testet adskillige enheder, som i sandhed beviser, at maskinen er mulig at udvide!

Processor
Ægte 32-bit 68000-processer med 8 MHz clock-frekvens.

Med et 40 MHz 68030-processor-opgraderingskort kan Macintosh SE knuse flere tal endnu hurtigere. Kortet sættes i PDS-udvidelsesporten og et enkelt kontrolpanel installeres.

Hukommelse
Udvides let til 4 mb ram (standard er 1 mb).

Diskdrev
Et 1,4 mb-diskettedrev (standard er 800 kb-diskettedrev).
En 20,2 mb harddisk. Harddiskens støjniveau: 42 dB målt ved arbejdsafstand.

  • Vi har opgraderet til en 1,2 gb harddisk, der fungerer fint. Eneste problem er, at man ikke længere så godt kan høre, hvornår Macintosh SE “arbejder”. Den nye disk øger performace, da den er væsentlig hurtigere end den gamle.
  • Et 100 mb iOmega zip-drev virker fint. Det kræver blot en ældre driver for at virke.
  • Det er nemt at installere cd-rom-drev til Macintosh SE. Vi har prøvet at tillslutte et eksternt Apple-drev samt et eksternt drev af fabrikatet D2. Begge virker uden problemer.
  • Vi har tilsluttet et 44 mb-syquest-drev på Macintosh SE. Det hele kører naturligvis perfekt.
  • Vi har afprøvet et Infinity Optical Disk-drev på Macintosh SE. Medierne formatterers fint til 305 MBytes.
  • Man kan få flere diskettedrev til Macintosh SE ved at tilkoble Apples Apple 3.5 Drive. Diskettedrevet er en fiks ekstern enhed, som vi har testet på Macintosh SE. Det virkede upåklageligt. Stikket sættes i og drevet virker. Endnu bedre er det, at flere drev kan sættes sammen i en kæde. Drevene kan håndtere disketter på op til 800K.

Skærm
9″ diagonalt målt, monokrom opløsning i 512×342 pixels.

Revision: Vi har skiftet skærmen ud til en nyere, hvilket var en ret tidskrævende operation, men det lykkedes! Skærmen var fra en Macintosh SE/30, der havde fået skærmen skiftet. Således er skærmen blevet endnu skarpere og helt fri for de lette skjolder, der før prægede den.

Lyd
4-stemmet lyd med 8-bit digital-analog konvertering ved 22 KHz mono.

Med MacRecorder fra Farrallon lader det sig gøre at optage lyd på Macintosh SE. Det er nu afprøvet og det virker perfekt.

Størelse og vægt
Vægt: 9,5 kg.
Højde x bredde x dybde: 345 mm x 244 mm x 276 mm.

Tilkoblingsmuligheder

  • Stik til ekstern disk
  • Lydudgang til højtalere eller hovedtelefoner
  • 2 serielle porte
  • 2 Apple DeskTop Bus connectors
  • SCSI interface
  • 96-pin expansion connector

Scanner: Apples første scanner Apple Scanner kører fint sammen med Macintosh SE. En enkelt udvidelse og scannerprogrammet “AppleScan 1.0.2″ lægges ind, og man er klar til at scanne. Scanneren leverer nogle meget skarpe sort/hvid-scanninger.

Printere: Vi har forsøgt at tilkoble forskellige Apple-printere via AppleTalk til Macintosh SE. LaserWriter IINT, LaserWriter IINTX, LaserWriter IIg, nåleprinteren ImageWriter og blækprinteren StyleWriter er alle testet på Macintosh SE og virkede perfekt.

Netværk: Macintosh SE kan nemt sættes i netværk med andre maccer. Den har været tilkoblet en G4, en Color Classic, forskellige Quadra- og Performamodeller og PowerBooks m.m. Et netværk sættes nemt op igennem en server, der kører LocalTalk Bridge. Herved kan Macintosh SE sluttes til via AppleTalk-stikket. Den ideelle løsning er dog et ethernetkort til Macintosh SE, som vi ligeledes har afprøvet og fundet fungerende.

Storskærmsprojektor: Macintosh SE kan udvides med et Mobius 030 Accelerator-udvideleseskort, som er en processoropgradering der også indeholder en ekstern skærmudgang. Til denne skærmudgang kan tilkobles enheden “Kodak Datashow HR/M Projection Pad”, som er et transparent LCD-panel der kan lægges oven på en overheadprojektor. Macintosh SE’s skærmbillede gengives på LCD-panelet som gennemlyses af projektoren. Dermed har man et simpelt setup af tre dele der tilsammen bliver en digital projektor. Produktet testes i skrivende stund og virker upåklageligt.